Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Muffin Beribiru Jenama Nona

Assalamualaikum :) Dalam lebih kurang 2 bulan yang lepas, aku bercita cita nak beli mixer. 2 minggu yang lepas, aku  berjaya   beli  mixer yang aku  nak . Hand mixer je lah   tapi . Hujung minggu yang lepas, kakak saya yang baru je dapat baby girl baru pada 28/11 yg lalu telah meminta saya buatkan muffin beribiru ini. Plain Blueberry Muffin  jenama  Nona. Guna tepung  mix dalam kotak tu je . Tak tau pulak yang dia bagi tepung je hehe. Kalau ada jem or buah blueberry mesti lagi comel rupa dia. First time buat muffin. Comel betul dia naik kembang merekah gitu. Terharu tengok ;') Itupun sebab guna tepung yang dah siap. Nanti ada masa kita try buat sendiri na. Oh and semalam pergi interview satu   kerja as sales person . Alhamdulillah . Semangat yang datang dari Allah. Aku dapat buat yang terbaik untuk interview semalam and diterima bekerja. So, notis 2 minggu   dah   diberitahu pada   bos  yang sekarang . Dalam 2 minggu lagi aku dah boleh start kerja kat

My Project: The Butter Cream Addiction

Assalamualaikum :) On 27th November haritu   kan birthday my second nephew, Hamzah yang ke  4. Jadi, nak menggembirakan hati dia teringin la nak buat kek birthday untuk dia. Petang tu bila balik dari kerja tiba tiba tercetus idea nak buat kek simple untuk dia. Maka, terkocoh kocoh la aku gi kedai runcit beli Apollo Cake and Kit Kat. Kat rumah dah ada  butter and susu pekat  untuk   buat  butter cream. Gigih aku  tengok kat   youtube cemane nak buat butter cream. Inilah Hamzah  dengan kek  birthday  dia . Kek  terdiri daripada: 8 bungkus  Apollo Cake pelbagai perisa Coklat  Kit Kat Butter Cream pink colour Biskut  Tiger yang dihancurkan  sebagai hiasan Apollo cake tu   aku   susun je   jadi   bentuk rectangle and lapis lapis dengan  butter cream macam   kontraktor   simen batu bata  jadi   dinding . Lepas tu   salut   semua dengan  butter cream yang ada . Then, patahkan Coklat Kit Kat sesuka rasa pastu susun je dekat tepian kek tu. Lastly

Random: Tak Sabar

Assalamualaikum :) Aku punya cita cita. Nak jadi   seorang  business person yang berjaya . Nak jadi   seorang  bakers. Nak cipta produk sendiri. Yang special, disukai ramai  dan   ada   keunikan sendiri . Tapi cita cita tu tak mungkin tercapai kalau aku duduk diam. Cakap huha huha   cita   cita   nak   ada   bisnes  sendiri tapi tak mula apa pun lagi. Apekah? source: incik google Makanya, hujung minggu ni insyaAllah nak pergi hunting beater/mixer. Dengan adanya benda alah ni maka dapat aku men'try' lagi baaaaaaaanyak resepi. Selagi tak start buat selagi tu aku rasa macam cacing kepanasan. Aku tak boleh nak duduk diam macam tu je. Watching everyone else climbing their mountain but I am still at the bottom and do nothing. What the heck? Antara sebab aku post entry ni pun sebab aku rasa tak boleh duduk diam dan tunggu tungggul. Lul. Tak sabar tau? Tak sabar. Hhhmmm. gambar hiasan Nah hadiah. Rainbow Cakes from Jojo's Rotibun & Ba

Untitle: ...

To whom i should tell the story? The tears shed too many. To whom i should ask for help. When i know nobody can truly understand me. To who's shoulder i can lean on? When i need some nice words to reduce the sadness. To whom i should tell the story? In the age of 22, i cried the most. Someone or plenty of people said, many things happen in the age of 21. But to me, the happy and sad things, the saddest things happen in my precious 22. In this stage of life, i really need support from the beloved family. Unforetunately, i'm not an open person. I never cried of something i lose or some other thing i can't have in front of them. I never speak out about my sadness, friendship problems and many other teenage thingy to them. Because, i don't have the guts to tell. I locked myself in the bedroom, covered my face with pillows and cried. Alone. So, to whom i should tell the story? Of course to Allah. So why i type it in here? Because, somehow,  it makes me feel calmer.

Holiday: Trip to Kuala Terengganu for My Convocation Day

Assalamualaikum :) Tiga hari lepas ialah majlis konvokesyen aku. Hiks . Lega bila dah lepas konvo ni. So, aku fly to Ganu 18/10 pagi sebab tu petang ada raptai tapi tak pergi pun heheh. Family sampai lewat sikit. Tengah malam baru sampai. Kasihan mereka. Sementara menunggu family sampai dengan selamatnya alhamdulillah ke Ganu. We'olls buat ler reunion secara tak sengaja. Hihih . Pergi makan makan  and pesta konvo . Atas kiri : Hawa Bawah kiri : Azie Bawah kanan: Zati @ Cik Ery Esoknya, we'olls sempat buat photoshoot pre-graduate kat Masjid Kristal and Pantai Chendering. Sementara tunggu diorang bertiga di atas, aku and family pun bersiar siar kat Pantai Batu Buruk. Hik . Afdal, adik bongsu aku excited betul dapat tengok laut. Kasihan . Hasrat nak mandi laut tak kesampaian. Risau nanti kena hanyut sampai Vietnam pula. Kuda padi . Mama tak sampai hati nak naik sebab kesian. Kuda kecik bawak carrier berat lepas tu bawak lagi orang. Jadiny

Resepi: Biskut Batik Cappucino

Assalamualaikum :) Haritu aku macam dah lama tak makan Kek Batik. So, hasrat di hati ni nak la buat. Huhu . Housemate kite kat Ganu dulu, Azifah Yusof, dia niaga Kek Batik tau. Kek Batik dia   sedap   medap   ai tell you. Dulu, waktu kecik kecik (keciklah sangat), kitorang adik beradik selalu jugak buat Kek Batik tapi kitorang buh telur. Yang Azi punya   tak buh telur . So, hasrat  di   hati   nak  'tera' lah . But, unforetunately , Kek Batik aku  tak  jadi . Dia tak masuk dalam freezer pun dia dah keras kejong. Nak potong pun separuh mati. Haha . Hanya Bibik yang mampu potong dengan cantik. Alkisahnya, aku buh satu tin susu pekat tu. Sepatutnya, separuh je uolls. Pastu Azi cakap kena tambah air sikit sikit sampailah adunan tu jadi cair secukupnya. Justeru , terjadilah  Biskut Batik Cappucino accidentally. Tak jadi   keknya -.- Maka, terkocoh kocoh lah aku ke kedai runcit berhampiran untuk membeli bebahannya: Sebungkus biskut Marie perisa

Resepi: Puding Biskut

Assalamualaikum :) Di setiap hujung minggu jika ada kelapangan, sukacitanya daku men'try' segala resepi yang menarik kat tenet. Hew. Resepi minggu ini jatuh kepada Puding Biskut. Resepi ni   iolls  accidentally found it kat   Youtube waktu nak carik resepi Kek Batik. Hehe . Sila klik kat video kalau nak tengok acane dia buat. Resepi ni sangat mudah nak buat. Budak kicik pun terer uolls. Mari aku ceritakan puding biskut versi iolls ni. Hew. Bahan-bahan: 10  keping  crackers jagung 1/2 cawan susu pekat 2 biji telur Acane nak buat: Pertama sekali, baca Bismillah dan berselawatlah bagi yang muslim. Niatkan dalam hati nak menggumbirakan perut mereka yang makan hasil air tangan mung ini. Crackers jagung   hendaklah direndam terlebih dulu dalam air suam or air masak . Jangan guna air panas, kalau guna air panas nanti hancurlah biskut tu. Oleh sebab crackers jagung yang aku beli ni saiz kecil so aku tambah lagi 5 keping. Next, blen

Tips: Kewangan

Assalamualaikum :) Semalam , aku  join satu seminar with my big sis dekat  Putrajaya. Seminar yang berbunyi  Seminar Wang & Pelaburan 2013 oleh  Tuan Shamsuddin Kadir. Gitew . Meskipun aku masih muda iaitu berumur 22 tahun dan baru habis belajar yang orang kata baru nak bernapas lagi ni, big sis tetap 'heret' saya ke sini. Kerana apa? Kerana saya masih muda. Banyak lagi ilmu yang perlu dituntut termasuklah ilmu kewangan seperti ini. "We think we smart" Kata-kata ini aku petik dari mentor keusahawanan waktu aku masih study dulu. Beliau pernah gagal. Antara sebab kegagalan adalah tak cukup ilmu katanya berterus terang. Kekadang kita rasa kita dah cukup, tapi hakikatnya tidak. :) Kenali Tuan Shamsuddin Kadir. Pengenalan yang singkat semalam   mengklasifikasikan beliau sebagai seorang yang sempoi .  Gitew . Siap boleh bedah wang gaji. Hew. Ilmu yang aku dapat semalam tak mungkin lah dapat aku ceritakan semua kat sini. Just