Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2021

Chilling Day

Assalamualaikum dan Salam Jumaat, semua! Today I am feeling a lil bit tired for no reason, feeling a lil bit meh, and no energy. Almaklumlah, 1st day of cycle. Kalau tak, pagi pagi ni lagi dah breakfast ringan, workout, buat green tea panas untuk minum, sesambil tu buat kerja rumah, kemas rumah bagai semua. But today, lepas siapkan bekal and breakfast tok laki, and beliau pun dah bergerak ke tempat kerja, I feel like wanna go lazy, lying on the bed with my son beside sambil bersosial di blog. I feel lazy, my feelings were mix up, my perut sakit sikit and itulah dia kesimpulan of my day early in the morning.  Gambar sekadar hiasan. Taken by tok laki.  I just wanna express my feeling about scrolling my socmed these days. I kinda feel overwhelmed with the people there. I feel I hate the vibes. I rather socialising on my blog than socmed for these couple of days. I hate scrolling on fb and twitter. So much toxic people talking about other people and they might think that they are so right

Mummy Ayu's Birthday Giveaway

  Klik pada gambar to join! 

Nasi Lemak Macam Kat Kedai

Semalam masak nasi lemak, Malaysian's most favourite food ❤️ Kalau tumis sambal nasi lemak mesti lama sampai pecah minyak, cukup rasa manis masam pedas, barulah sedap kan. Before kawen dulu tak pandai pun masak menu menu canggih and tradisional favourite ramai macam nasi lemak ni. Kenalah belajar sikit sikit and lama lama menjadi. Husband kata sedap macam kat kedai presentation dia. Gittewww ❤️ Semalam lupa asam jawa habis. Nasib baik ada asam keping. Selalunya kalau sambal saya lebih suka guna asam jawa. Kalau masak lemak, kari baru guna asam keping. Tapi sedap jugak eh  guna asam keping pun. Sampai harini sambal masih ada lagi. Banyak pulak buat sampai terlebih lebih. Takpe, boleh simpan dalam bekas and frozen kan. Bila bila nanti rasa nak makan sambal, kita panas kan je. Korang masak apa tu harini?

Masakan Ayam Yang Tak Perlu Halia : Ayam Butter

Pergi kedai nak beli halia, halia takde. Sekian pantun. Hati masih sedih lagi. Jadi nak update lagi la blog. Teringat pulak kisah haritu pergi kedai nak beli halia, tapi halia takde pulak kat kedai. Google la resepi kot jumpa menu masakan ayam yang tak perlu guna halia. Cari punya cari, okay ada. Ayam Butter! Nasib baik la bahan semua ada je dah kat rumah. Mungkin malam ni susah nak tidur. Sebab sepanjang hari menangis. Sampai ke malam pun nangis. Tak hilang lagi sedih. Susah nak move on.  Sekarang tengah tengok movie LUCY kat TV, lakonan Scarlett Johanson. Sesambil tengok ni, boleh lah blogwalking kot eh. Mungkin boleh lupakan kesedihan ke bila mata tak boleh nak lelap lagi ni.  Mata rasa pedih pedih tapi tak boleh nak lelap. 

Masak Kari Ayam Kegemaran Saya

Harini sepanjang hari menangis. Kejap kejap menangis. Sebab apa tu, tak boleh diceritakan. Cuma nak cakap tengah sangat sangat sedih je. Biasalah, hidup ni mana ada selalu gembira. Mesti lah kadang kadang ada duka. Khabi Khushi Khabi Gham. Tengah masak pun menangis jugak. Mengalir ngalir air mata kesedihan tu. Nak buat macam mana. Menangis je mampu buat untuk lepaskan rasa sedih yang terbungkam dihati.  Haritu teringin kari ayam. So saya pun buat lah kari ayam untuk melunaskan keinginan sendiri. Alhamdulillah masih ada rezeki atas meja makan.  It’s okay. Kalau waktu gembira would not last forever, waktu sedih pun sama. Saya tau kesedihan ni takkan kekal. Sejak dulu lagi, saya selalu percaya, good days will come. Bila saya sedih, saya akan ingat ayat ni.  Allah takkan pernah tinggalkan hamba hamba Nya. Saya je selalu lupa pada Allah. 

Cucur Ikan Bilis dan Bahan Bahan Leftover Lunch Untuk Dini

Dini taknak makan nasi sangat dah sekarang. Susah betul nak pujuk makan nasi. So, semalam kita buatkanlah cucur ikan bilis yang di tambah dengan bahan lain yg lebih masa makan lunch. Masukkan sayur kubis and tomato potong kecik kecik. Tambah dengan nasi jugak sikit. Tapi dia makan sebijik je 😂 Aduhai anakku. Memang jenis susah nak bagi makan. Takpela, janji sihat. Ada masa dia makan banyak. Ada hari dia mood macam ni la. Taknak makan. Minum susu je banyak.  Lastnya, Ummi and Ayah Dini jugak lah kena habiskan. Macam mana nak turun berat 😭 Harini ingat nak masak Kari Ayam ❤️ Dah lama tak makan kari ayam. Jom memasak! Lewat sikit start masak lunch harini sebab pagi tadi dah breakfast nasi goreng. 

Ayam Sos Tiram Dengan Kacang Panjang

Assalamualaikum semua! Harini sempat siap masak tengahari. Alhamdulillah anak bujang bagi kerjasama 😂 Kalau tak selalunya petang lepas Asar baru siap masak. Kelaparan lah kita petang baru dapat makan nasik. Siang ni tadi anak bujang mood elok je, main sendiri masa saya tengah masak. And sempat jugak makan tengahari before tidurkan dia. Maaf kualiti gambar tak cantik. Tapi rasa dia sangat sedap, this one is my favourite lauk. Makan dengan nasi putih panas panas sedap sangat 👍 Bahan bahan dia mudah je. Resepi pun mudah sangat. Dah lama jugak tak masak repesi ni. Semalam husband beli kacang panjang and ayam, tu yang terfikir nak masak lauk ni. Dah ada sayur jadi masak satu lauk je. Senang kan? Bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia and cili padi. Ini bahan tumisan. Ayam saya potong kecik sikit supaya mudah digoreng dan nampak comel sama saiz dengan sayur kacang panjang.  Goreng kunyit je ayam ni. Saya guna sos tiram, sos cili, sos tomato and kicap jugak untuk kuah nya. Tambah a

Nak Turun Berat 10kg, Please!

Saya adalah sejenis yang senang naik berat. Especially lepas ada anak ni. Anak baru sorang, tapi ya ampun berat mata memandang berat lagi hati I 😂 Currently, berat memang dah turun sampai ke berat before pregnant dulu. Tapi kan, I have a very low self-esteem bila tengok cermin. Hmmm.. Bukan tak diet, tak jaga makan. Exercise pun agak selalu jugak. Tapi susah nya nak turun berat macam orang lain. Pening kepala den memikirkannya. Mungkin metabolism dah tak tinggi macam zaman remaja kot. Tu yg cepat naik berat. Makan sikit pun dah rasa gemok. Kalau tak makan, lapar pulak.  Imagine lah, saya baru tersedar. 10 tahun dulu berat 48kg je. Sekarang naik 10kg nyah 😆 Kalau kira BMI memang dalam kategori normal, cuma sikit lagi nak overweight. Aihh risau mak. Tiap malam minum air hot green tea uncang tu sebagai usaha nak naikkan metabolism. Moga berhasil la. Tapi tetap jugak kena jaga makan and exercise 💪 Berat lepas bersalin dulu 65kg. Sekarang dah turun ke 58kg paling ringan la. Kadang kadang

Pisang Masak Hijau

Assalamualaikum and hello semua! Saya tak pernah tau ada pisang masak hijau sehinggalah lepas kawen. Sebab mertua tanam pisang masak hijau  ni belakang rumah dia. Pisang yg tak masak kan warna hijau. Dah masak tukar jadi warna kuning. Tapi pisang masak hijau ni dah masak pun kekal warna hijau. 2 hari lepas mertua bagi. Banyak. Pisang tu kalau berbuah mesti banyak. And sedap pulak tu. Dah banyak sangat ni sampai dah terlebih masak pulak. Jadi kita ubah dia jadi cekodok lah. Hihi.  Sedap makan dengan air panas. So ini lah dia breakfast, brunch, lunch and makan petang harini 😂 Sebab banyak dapat adunan cekodok dia.  Goreng sikit je la dulu. Makan panas panas baru sedap. Nanti lapar, goreng lagi. Adunan yg lebih tu simpan dalam peti dulu. Nanti husband balik, goreng lagi untuk dia. 

Kumpulan Nasyid Baru - Zayne

Assalamualaikum and hello semua! Saya memang suka layan YouTube. Tak kisah la nak layan lagu ke nak layan drama ke, tengah ada mood nak layan Blackpink ke kan, mesti akan buka YouTube. Nak layan Mr Bean pun ada kat YouTube haha! Haritu husband share 1 kumpulan Nasyid Baru di bawah naungan In Team. Siapa tak kenal kan kumpulan Nasyid In Team ni? Zaman saya sekolah rendah dulu, famous kan kumpulan Nasyid dengan lagu lagu diorang yg best 😎👍 Kumpulan baru Nasyid dibawah naungan In Team ni diberi nama ZAYNE. Sedap namanya. Suara diorang pun, MasyaAllah sedap sangat. Jom dengar. Saya dengar zikir Nasyid dari kumpulan ZAYNE ni on repeat everyday sebab suka dengar suara diorang. Kata my husband, ahli kumpulan Nasyid ni pun bukan calang calang. Semua berpelajaran tinggi dan study di luar negara. Saya tak sure la secara details. Tapi sangat kagum dengan anak anak muda ni. Macam ni la anak muda yg kita patut support kan? All the best for ZAYNE!

Tudung Bawal Tak Perlu Gosok? Betul ke ni?

Assalamualaikum and hello! Since saya memang jenis suka pakai tudung bawal, and suka yg bercorak jugak and sejenis malas nak gosok tudung, haaa saya suka sangat pakai Bawal Dabella By Darena Scarf ni 😍 Bawal Dabella ni jenis material chiffon yang bukan lah anti kedut tapi walau dia kedut pun, takpe je kalau tak gosok. Tak nampak sangat pun. Cara saya simpan tudung bawal ni, saya gantung guna hanger tudung beli kat Shopee. Jadi bila nak pakai, saya jarang la gosok. Selalu main sauk je. Walaupun tak gosok, awning dia selalu menjadi je. Terletak elok pulak tu. Tudung ni sesuai untuk wanita yang berkerja yang nak bersiap cepat diawal pagi. Untuk wanita yg stay at home Mom macam saya yang perlu bersiap cepat bila nak keluar pun sangat sesuai jugak. Sekejap je 2 minit siap dah.  And and.. Tudung ni tersangatlah TRAVEL Friendly! Tak lama lagi kan dah boleh rentas negeri, so mesti dah ramai yg plan nak vacation kan. Haa kenalah ada tudung baru yg cantik letops for ootd girls!  Kalau berkenan,

Suka Suara Merdu Wany Hasrita - Lagu Sinar Terindah Gandingan Suara Dua Waniy

Assalamualaikum semua! Selamat berhujung minggu 😍 Saya baru je lepas blogwalking sikit pagini tadi. Ada masa terluang sekejap selepas breakfast. Saja nak menambah rakan blogger baru. Sambil sambil tu layan lagu sedap didengar ni. Sinar Terindah nyanyian Wany Hasrita dan Wani Syaz ❤️ Suka dengar suara merdu dan lembut Wany Hasrita ni. Jadi halwa telinga I di hujung minggu nan indah ni. Harini hari cuti takde kemana pun. My husband request masak Tom Yam Thai je ❤️ Apa aktiviti korang di hujung minggu nan indah ni? Pada yang takde buat apa tu, kita nak kasi segar mata sikit lah. Dekat Shopee I tengah ada buat OCTOBER SALE ❤️ Pada yg suka tudung bawal printed, boleh la usha kat SHOPEE and jemputlah follow sekali tau! Have a great weekend ❤️

Macam Mana Corals Makan? Video by My Husband

Assalamualaikum and hi! Korang pernah terfikir tak macam mana corals makan? Corals dalam bahasa Melayu is terumbu karang. Haa ada tak yang taktau yang corals ni termasuk dalam kategori animals? Mula mula dulu pun tak tau pulak corals ni animals. Ingatkan dia just tumbuh macam tu je. Rupanya banyak ya functions of corals dalam ekosistem laut kita ❤️ Me and my husband dulu belajar course degree yg sama, iaitu Marine Biology. Sejak banyak belajar tentang our marine life, banyak sangat tau pasal corals. Termasuk lah cara corals makan. Hihi. Corals ni jenis organism yg tidak bergerak. Jadi cara dia makan tu hanyalah dengan cara filtering air laut dan makan plankton yg ada dalam air laut tersebut. My husband made this video. Jom tengok macam mana rupa corals tengah makan 😍 Video ni my husband buat sempena last day dia kerja as Aquarist at Aquaria KLCC. Now dah start kerja baru ❤️ Belanja likes sikit kat YouTube okayy! 

Melayan Drama Lama : Dari Mata Arisa

Assalamualaikum and hi! Sekarang ni mood nak layan drama je. Teringat pulak kat my fav drama ni, Dari Mata Arisa ❤️ Lama giler dah drama ni. 13 tahun yang lepas. Tahun 2008, I baru 17 years old masa tu hahah. Suka sangat lakonan Ayu Raudhah dalam drama ni. Minat sangat kat dia. Taktau la kalau korang tau tak drama ni pernah ada, main kat TV1 dulu. Saja layan drama lama. Nak relaks relaks je malam bila siang dah penat dengan hal hal Suribisnes. Malam kira waktu berehat and spend time for myself je.  Sejak dah ada anak ni, tak layan sangat dah cerita cerita ganas 😂 Entahla, nak layan yang rileks, chill chill je.  I layan kat YouTube je. Mujurlah ada yg baik hati upload semua episode kat YouTube. Anytime nak layan, search je. I memang jenis suka layan drama repeat banyak kali. Haha. Haritu layan 1 drama Korea ni. Haaa nanti I share pulak drama Korea yg mana 1 😘 Buat masa ni nak layan Dari Mata Arisa je. Dulu pernah baca novel cerita ni. Drama ni adaptasi dari novel Kau Sayangku. Siapa p