Skip to main content

Sup Kaki Ayam

Mak mertua kita, bila dapat tau je kita suka makan kaki ayam, terus dibaginya bawak balik seplastik 😆 Tapi memang tak sah la kalau balik dari rumah ibu, but kereta tak penuh. Ada je benda suruh bawak balik. Haha.

Kalau kaki ayam, paling suka bila masak tu sampai dia jadi betul betul lembut dan senang dipisahkan dengan tulang kecik kecik dia tu. Jadi, kita rebus lama dengan bahan blender (bawang merah, bawang putih, halia) lama lama sampai nampak isi dia lekang sikit dari tulangnya.


Ratah macam tu je pun kita suka. Ibu bagi banyak sebab anak anak dia yg lain tak makan kaki ayam. Kita ni dah biasa Mama besarkan kami kecik kecik dulu dia suka buat sup kalau bahagian kaki, leher, tongkeng, kulit ayam. Dulu zaman 90-an, benda ni semua dapat free je. Mama kita mintak je kat tokey ayam, dapat free je. Zaman sekarang semua ada nilai dah. Hihi.

Nak pulak adik beradik saya semua bukan jenis makan sangat bahagian isi ayam yg dada tu. Suka bahagian tulang tulang banyak and isi dia tak kering. Tapi kalau dada ayam buat sup pun kami makan je. 

Bahagian ayam yg saya tak makan hanya organ organ dalaman dia je. Macam hati tu memang tak reti makan.

Nasi putih panas + sup kaki ayam + curah kicap pedas Mahsuri sikit = padu!