Skip to main content

Jenn's Life Story: I am a Blood Type B

Assalamualaikum.

Haritu, si Jenn rasa sangat berkobar untuk mengetahui apakah blood group dia. Waktu di universiti dulu, memang ada aktiviti lab dimana masing masing extract setitis darah sendiri and buat blood typing.

Tapi, memandangkan tak faham dengan sebetulnya macam mana antigen antigen itu bertindak balas dan boleh tahu kita darah apa, aku jadi confuse dan kurang percaya dengan result yg diperolehi. Almaklumlah, kadar memori si Jenn tak sekuat orang lain. Boleh tangkap sesuatu pelajaran dan sematkannya di dalam hati dengan mudah. Pendek kata, Jenn ni lembab sikit bab bab pelajaran ni.

Maka, si Jenn ke klinik berdekatan rumahnya. Doctor tu peramah lagi baik hati. Jadi, suka pergi klinik tu.

The result is:


Sama macam result yang aku dapat masa lab kat universiti dulu. Klinik tu siap bagi kad lagi.

Jadi, apakah pentingnya mengetahui blood group sendiri?

  1. Bila ada sesuatu yang buruk berlaku pada kita di tengah jalan, ia akan memudahkan pihak hospital di mana mereka tak perlu nak buat blood typing yang mungkin ambil masa yang lama untuk menyelamatkan nyawa kita. Dah dapat kad ni, letakla dalam purse dan bawalah kemana mana.
  2. Kajian telah dibuat mengenai personaliti mengikut blood group. Maka, google dan kenali diri sendiri.
  3. Kita juga boleh mengetahui apakah diet yang elok diambil mengikut blood group. Maka, mozilla firefox dan ambil cakna
Gitu.



Hmm.. ya. Cepat bertukar mood seperti cuaca tu sangat betul. Ada yang betul, ada jugak yang tak.

Nak tahu? Memahami diri sendiri itu adalah lebih sukar berbanding memahami orang lain. Jadi, janganlah marah kalau orang lain tak faham diri kita. Hanya Allah yang Maha Memahami setiap hambaNya.

#pesananpenamparuntukdirisendiri #sedardiri

Oh ya. Aku dah habis baca novel fixi Bisik by Syaihan Syafiq. Hmm.. cerita psiko. Best jugak sebab latar cerita dia berlatarbelakangkan Bangi. Tempat aku tinggal sekarang. Jadi, imaginasi ketika membacanya agak seronok.

Tapi, aku rasa aku tak nak dah beli novel thriller lagi dah selain daripada yang ditulis oleh Ramlee Awang Murshid.

Haha. Maka, nak jadi Hunters, memburu novel Mitos dan Raudhah by RAM pulak lepas ni!

Till we meet again in next "Jenn's blabla: Blerghh"
Haha selamat malam!

Wassalam,
Jenn.

Comments

Popular Post

Misi Turunkan Berat Badan Day 68

4 February 2024 Lah semakin malas nak update kehidupan 😆 Saya busy melayan karenah anak kecik saya tu. Melayan diaand abang dia je dah separuh nyawaku pergi. Ommi embracing the moment je lah biarpun kepalaku pusing melihat kain baju tak berlipat berlonggok dan semakin beranak tu.  Masih dalam misi diet lagi tapi tak larat oi nak update dah. Cuma nak bagitau semalam kita mampu cecah steps 5k ya rakan-rakan 🥰🫰 Sementara si Adik agak cranky 3, 4 hari ni, kita ambik peluang dukung dia sambil berjalan dalam rumah. Keluar masuk bilik, jalan ke dapur, pusing ruang tamu sampai dapat cecah steps ni. Sakit belakang dukung si Adik lama. Nak buat macam mana, mengempeng taknak, duduk taknak. Ihhh letih mak dia. Takde mood terus nak update kehidupan 😆 Ditambah pulak dengan sibuk mencari duit poket jual tudung. Sebab banyak tudung nak release dah bulan ni, jadi banyak bahan nak kena promote. Bersusun-susun ya rakan-rakan. HQ and team leader belanja banyak bahan. Best sangat kalini dapat peluang m

Misi Turunkan Berat Badan Day 61

28 Januari 2024 Wahh dah 2 bulan eh saya start diet. Semalam Ayah Dini bawak pergi kenduri kat Rembau, Negeri Sembilan. First time jejak kaki kat daerah Rembau. Teringat lagu Rembau Most Wanted yo! Panas ya cuaca semalam. Tapi mujurlah rumah pasangan pengantin tenang-tenang je jenis majlisnya. Walimatul urus kawan kerja Ayah Dini. Sempatlah saya bersosial dengan rakan sebaya 😆 Kalau tak aku duk menghadap anak je hari-hari. Anak-anak saya balik dari kenduri batuk-batuk harini. Kesian. Lepas ni seminggu duduk rumah je lah dulu. Si Adik first kenduri in his life. Si Abang waktu ni dah main dengan kawan-kawan kat dalam rumah pengantin sampai taknak balik. Ommi kadang-kadang lupa yang Abang Dini dah besar, dah 5 tahun and dah pandai bawak diri. Susah nak dapat gambar Abang Dini dah 🥹 Ajak ambik gambar pun taknak. Nak marah tak boleh, sebab saya kecik-kecik macam tu jugak perangai. Ahahahaha! Kita enjoy je makan semalam. Lauk kenduri sedap betul Negeri Sembilan style. Kuih muih pun saya ma

I Love This Ulam

Assalamualaikum =) Salam 15 Ramadhan. Petang tadi aku berperang kat dapur. Berperang dengan hati sendiri yang tahan sabar dengan suhu kepanasan melampau dalam rumah kampung aku. "=_=" Peluh menitis kalah athlete Olimpik London yang bermaskotkan makhluk bermata satu (oh scary!). Kesahnya, mama ai suroh buat sambal belacan, boleh cicah dengan ulam raja, ulam peberet ai sepanjang zaman. Dah lame gak tak makan macam kambing ni. Tu dia! Bapak ai kutip macam nak jamu satu kampung. Mama ai punya tangan yg tanam ni. Maka, bertukuk tukuk (tukuk is tumbuk dalam bahasa Sarawak) la hamba kat dapur buat sambal belacan. Fully supervised by mama ai sebab dah lame tak turun dapur. Almaklumlah, selama ni makan main tunjuk je terus dapat. Hiokhiok. Dah lupa macam mana cara nak masak air. SIap dah sambal belcan hamba Sebelum tu, ai carik anak lesung tak jumpa. Haih~ Dugaan betol. Almaklumlah dah lama tak balik Borneo Island tanah tumpah darah ai ni. Mama ai carik baru jumpa kah