Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2023

My 2nd Pregnancy Journey: Kisah Pengalaman Bersalin Kali Kedua

Assalamualaikum and hi 🩷 Alhamdulillah saya dah genap seminggu bersalin. Harini baru rasa kuat sikit nak bercerita disini 🥰  My 2nd bundle of joy ♥️ Today: His 7th day of life.  He decided to come out on his EDD (40 weeks) which is on 11 October 2023 | 4.59pm | 3.22 kg body weight | 55 cm height | Emergency Czer Disebabkan kita tak berpeluang nak update kelahiran abang dia dulu kat blog ni, kita nak letak sekali. Bukan untuk compare, tapi untuk kenangan 🥰 Abang Dini:  He decided to come out on 38 weeks which is on 24 June 2019 | 2.31pm | 2.51 kg | 55 cm | Elective Czer (baby breech) Kronologi bersalin kali kedua: 9 Oktober 2023 | Ada appointment kat KK macam biasa. Tapi pagi Subuh tu macam dah rasa sakit. Sikitlah. Disebabkan tak pernah rasa contraction sebelum ni untuk kelahiran pertama, jadi tak tau la kan rasa sebenarnya.  Kita pergi je check up macam biasa. Puan Nurse and Puan Doktor cek macam biasa and advice kalau ada rasa sakit yg lebih kuat, terus pergi je CAC Hospital Putra

My 2nd Pregnancy Journey : 39 weeks & 3 days

Dah 39 weeks & 3 days harini. Baby masih belum decide nak keluar lagi. Next check up kat KK Isnin nanti 9 Oktober. Setakat ni hanya boleh monitor gerak baby. Baby gerak macam biasa je. Tapi kadang-kadang risau jugak kalau dia diam je.  Perut pun makin hari makin tegang sangat sampai ada stretch mark banyak dah kat perut. Walaupun kita dah sapu Mary Kay Toning Lotion setiap hari, tapi stretch mark tetap muncul. Takpelah, umur pun dah 32 tahun. Kolagen dalam kulit dah berkurangan kata orang. Dulu masa mengandung Dini, baru 27/28 tahun.  Jujur kita katakan, emosi pregnancy kalini sangat mencabar. Menangis je kerja. Semalam pun menangis sepanjang hari. Ada lah benda jadi sikit semalam. Sedih sangat. Tapi takpe. Moga Allah swt gantikan kesedihan ni dengan mudahnya proses bersalin baby nanti 🤲 Moga tempoh berpantang jugak dipermudahkan semuanya. Baby pun sihat walafiat and kita enjoy tempoh berpantang. Agak-agak bila ya baby nak keluar ni? 🤰 Berat betul dah rasa. Dulu Dini 38 weeks tep