Skip to main content

Misi Turunkan Berat Badan Day 28

25 Disember 2023

Puasa Ganti

(Puasa ganti 30 hari sebab bulan Ramadan haritu mabuk mengandung teruk sangat)

1/30 ✅ (6/12/2023)

2/30 ✅ (7/12/2023)

3/30 ✅ (8/12/2023)

4/30 ✅ (14/12/2023)

5/30 ✅ (16/12/2023)

6/30 ✅ (17/12/2023)

7/30 ✅ (18/12/2023)

8/30 ✅ (19/12/2023)

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Intermittent fasting --> Start IF pukul 9pm semalam, end time at 11.38am pagi ini. Total fasting hours is 14 hrs and 38 mins. Delay sebab melayan anak-anakku yg bermacam ragam mak fenats jadi dragon πŸ‰πŸ²

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Starting weight --> 69.2kg (27 November 2023)

Today's weight --> 66.2kg (BMI 26.52)

Target weight --> 50kg (BMI 20)

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Measurement:

Waist --> From 32in to 31.5in

Hips --> From 43in to 42.52in

Thigh --> From 27in to 25.98in

Chest --> From 38in to 37.01in

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 

Mulai harini malas nak taip sini makan apa. Buat saya stress je. Benda2 buat stress ni kita remove je dari rutin. Takoser nak menambah stress dalam hidup.

Kira steps pun maleh aku. Buat stress je nak cukupkan 10k dengan ragam anak2, kerja rumah lagi. Mood tak baik ni kan semua benda buat rasa nak marah.

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Breastfeeding so far so good. Milk supply masih cukup untuk my 2 months old baby 🍼 Breastfeeding also burn calories.

Untuk milk supply yang cukup semasa puasa, saya kena makan berat jugak time sahur. Berat dan balance sebab susu drop kalau makan ringan sahaja.

P/s: I'm not doing strict diet, I still eat what I like in moderate amount to prevent giving up so fast like hot hot chicken shit, you know what I mean. Also to prevent binge eating. 

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Achievement

Loss 5kg --> *insert date* (weight loss so far : 3kg)

Loss 10kg --> *insert date*

Loss 15kg --> *insert date*

Loss 20kg --> *insert date*

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Notes:

Sejak dua menjak ni selalu jadi angry mom. Selalu bertukar jadi naga. Sebab bila bercakap dengan Dini ada je benda dilawannya. Dia taknak dengar cakap kita, tapi dia sibuk nak kita ni bagi dia main game/tengok YouTube. Sebagai seorang Asian Mom, pasti perkara ini tidak lain hanya mengundang runtuhnya kesabaran. Entahlah taktau nak sabar macam mana lagi kalau tiap kali benda sama berulang. Kita ni kalau boleh taknak marah, tapi perangai dia buat kita hilang sabar. Taktau dah nak baca tips parenting apa lagi. Dah naik menyampah baca tips parenting sebab semua tak kena. 

Adakah ini tanda-tanda burn out seorang mak? Entahlah nok. Semakin malas dah aku nak tengok socmed. Mengundang diri compare life dengan orang lain. Entah-entah masalah ni semua berpunca daripada diri sendiri. Buang je lah semua socmed piqa. Buang! Buang! Buang! Tinggalkan IG untuk bisnes jual tudung je. 

Sekian curhat api kemarahan yang lama terpendam berhari-hari daripada seorang surirumah yg tersakiti.