29 January 2016

Masjid Terapung Likas

Assalamualaikum :)

Photo by Rasyid Kasman

This picture is sooo pretty. Taken by my beloved friend. This is the view of Masjid Terapung Likas. My friend works in Kudat, Sabah. Now, he is in Kota Kinabalu for his radiotherapy treatment. He will be in KK for about 3 weeks.

In this early January, he undergoes an operation to remove tumor. After the surgery, he have to come to hospital everyday for radiotherapy treatment.

I hope he is always positive and strong. Cause everybody gives him support and good vibes to cheer up his day lately.

Of course, in that condition, nothing much he can do while in KK. If I can go to him, I will accompany him. But, I am so sorry I can't do that.

If you read this, my beloved friend. Please know that I will always be here to accompany you as much as I could. And I pray that your family also can go visit you in KK. So that, you will be happy.

InsyaAllah

Till then,
Wassalam
Sincerely,
Love

22 January 2016

So, I'm turning 25

Assalamualaikum :)

AKu telah pun berusia 25 pada January 17th, 2016 haritu. I can say it is one of my happiest birthday because I celebrate it with my family, of course.

Here, I want to show off my birthday cakes :)


A week before birthday, aku dah contact Cik Azra untuk tempah kek. Dah lama aku usha kek ni di twitter Bini Ronaldo. Rupa paras kek sangat tempting. Sebab tu aku nak cuba.

Kemanisan kek ni aku kongsi bersama family haritu. Anak anak sedara memang aim topping je. Alhamdulillah. Sedap kek bini ronaldo ni. Boleh tahan.

Pada hari itu, kakak dan Mama masak our favourite Laksa Sarawak.

Gambar hiasan daripada Google


Dan tak lupa juga sandwiches sedap yang aku tempah dari Wanna Cuisine! Yang ni pun dah lama kite usha kat IG. Ahai terliur. Memang sedap tak tipu. Nanti nak order lagi lah :3

Gambar daripada FB Wanna Cuisine




Kek Bini Ronaldo + Laksa Sarawak + Wanna Cuisine Sandwiches

Lalu, nikmat apakah lagi yang mahu aku dustakan?

Hehe

Aku percaya ramai orang yang tinggal area Selangor dan KL dah naik pun Broga ni. Whilst, I just have the chance to hike Broga a day after my birthday. So, I called it my birthday trip :D




Pemandangan subhanallah cantik cuma aku tak dapat nak snap gambar lawa dengan phone. Haha. Sila pergi dan nikmati sendiri pemandangan ciptaan Illahi. Adakala, ia hanya perlu dinikmati dan disimpan dalam memori sahaja :)


Lepas hiking, kita mandi air terjun yay! This is Sungai Gabai Waterfall yang terletak di Hulu Langat, Selangor. Lebih kurang 40 min dari Broga je.

Airnya sejuk and boleh main sliding kat situ :D

Haritu main slide Vuvuzela Sunway Lagoon. Kali ni main slide ciptaan Illahi. Syiok!

Life is great! I am cheering my life to the fullest. Hope that I can spend more time like this with my beloved family, lover and friends.

Till then,
Wassalam
Sincerely,
Jenn


15 January 2016

4 Sebab Mengapa Kucing Anda Perlukan Catit Water Fountain (Bekas Minuman)

Assalamualaikum :)

Pernah dengar tentang Catit Water Fountain?

Bekas air minuman berpam dengan penjanaan kuasa elektrik untuk keselesaan kucing anda dan juga memudahkan cat owners serta banyak kebaikannya.

Mari baca apakah sebabnya cat owners perlu belikan water fountain ini untuk kesayangan mereka.



1. Air lebih bersih

Dalam catit water fountain ni ada penapis. Ya, tepat sekali tekaan anda. Untuk menapis bulu bulu mereka yang gugur, kotoran dan juga habuk pasir kumbahan.



'Mehrstufige Filterung' itu menunjukkan kedudukan penapis di dalam water fountain ini. Pam air akan mengepam air dari dasar water fountain menerusi lubang ditengah tengah itu (Grobe Oberflache) ke atas dan seterusnya mengalir keluar menerusi 'Wasserzirkulation' yang membawa maksud 'Watercirculation'.

Dengan water circulation ini, air yang diberi pada kucing anda lebih bersih berbanding memberi mereka air di dalam bekas minuman.

2. Tak perlu topup air minuman setiap hari

Selain kucing, pasti anda mempunyai banyak komitmen lain yang lebih penting untuk disiapkan. Justeru, dengan menggunakan water fountain, lebih kurang sebanyak 3L air boleh diisi kedalamnya. Anda tidak lagi perlu topup air setiap hari. Hanya perlu topup apabila indicator air (berwarna merah) telah turun ke bawah menandakan air perlu ditopup.


Ia sangat memudahkan lebih lebih lagi jika anda mempunyai banyak kucing (lebih dari 2 ekor). 

3. Hanya perlu dibersihkan sebulan sekali

Untuk memastikan filter berfungsi dengan baik, ianya perlu dicuci dan dibersihkan sebulan sekali. Berbanding menggunakan bekas minuman biasa, perlu cuci dan ganti hari hari kerana airnya terdedah dengan debu debu dan bulu kucing yang gugur.

 Penat nak cuci hari hari ye dak? Bukankah mudah adanya water fountain.

4. Cats love running water more

Ada cat behaviorist pernah mengatakan bahawa kucing lebih sukakan running water. Mungkin ada diantara cat owners yang perasan kucingnya suka minum air dari pili paip yang mengalir dan refused to drink from bekas minuman.
Maka, water fountain ini sekaligus akan menggalakkan kucing minum lebih banyak terutama sekali di waktu musim panas begini.

**********

Itulah antara sebab kenapa cat owner perlu belikan kucing anda water fountain ni.

Honey Cat House dah buka PREORDER bagi siapa siapa yang nak catit water fountain ni!


Contact them now!

Wassalam


13 January 2016

9 Benda patut tahu sebelum pergi Sunway Lagoon

Assalamualaikum :)


Aku tak ingat dah bila last pergi Sunway Lagoon. Mungkin masa aku sekolah rendah kot. Selama ni aku tak terasa nak pergi pun sebab aku lebih suka pergi tempat yg natural, bukan water park macam ni.

Hmmph.. jangan pandang sebelah mata. Sekali dah pergi, suka pulak. Ekeke. Disebabkan dah lama tak pergi, ada banyak sangat improvement yang diorang dah buat. Plus, Sunway Lagoon sangat bersih tempatnya. Tahniah pada administration and cleaner cleaner yang rajin menyapu and memastikan kebersihan Sunway Lagoon sentiasa tiptop.

And list di bawah ni benda yang kita patut tahu la before pergi main kat Sunway Lagoon. Ini yang aku nampak, perhati dan alami. Be ready.

1. Tiger Land

Tigers dekat Sunway Lagoon sihat sihat dan gemuk gemuk. Sangat comel umpama kucing tapi dia besar. Kat Tiger Land, kita boleh tengok Aminyo (bukan nama sebenar) dekat dekat kat satu cermin pemisah. Geram tengok paws nya yang gebu.





Tiba tiba nama Tiger tu Aminyo kan.


2. Pergi Sunway Lagoon wajib main Vuvuzela

I am enjoying my SL trip sliding on the Vuvuzela. Memang tinggi and melambung lambung dibuatnya. Gila tak gempak? Tengok gambar bawah ni.

Google picture
Gempak kan? Melambung lambung la kat vuvuzela tu banyak kali. Awesome gila!

3. Pakai tudung yang pinless

Ada certain slides dekat Water Park, kita dilarang pakai pin tudung, jam, dan apa apa je barangan yang berunsur besi. Bayangkan kalau pakai tudung bawal? Nak kena ikat tudung kat dagu ke hahahah. Maka, pakailah tudung pinless seperti tudung syria atau banyak lagi jenis tudung pinless di pasaran.

4. Makanan dari luar tak boleh bawa masuk

Sedia maklum bahawa makanan kat dalam mahal. Double price dengan kat luar. Maka, sediakan cash yang banyak untuk topup wristband anda. FYI, kat dalam Sunway Lagoon, dia dah banyak guna sistem cashless. Wristband tu kita boleh topup dengan duit, masa nak beli makanan dan minuman nanti dia akan scan wristband kita untuk pembayaran. Dia dah mudahkan untuk kita.

Pinjam gambar wristband jimmy chin

5. Kongsi loker simpan barang

Kongsi loker dengan kawan kawan/family. Loker RM43 lagi banyak barang boleh simpan berbanding loker RM22. Jimat disitu

6. Waterproof/Camera casting

Penting untuk adanya waterproof casting ni. Cuma, kalau nak main slides kat Water Park, dia tak bagi pegang kat tangan or gantung kat leher. Water slides tu kan memang meluncur laju. Kang tak pasal terbang phone/camera korang entah kemana. Nanti pihak Sunway Lagoon jugak yg disalahkan. Dekat area Water Park, memang diorang ada sediakan loker. Of course berbayar. Sebab tu kena sedia banyak cash. Huhu.



Kalau taknak buang duit untuk loker, maka kenalah ada KERJASAMA! 

Kalau pergi dengan ramai ramai, contohnya 6 orang. Senanglah. Sebab nak main dengan pelampung kuning besar tu kan kena berpasangan. So, sementara 2 pairs beratur untuk main slides, 1 pair boleh tolong jagakan barang seperti phone/camera and shades.

Bergilir gilir ya.

7. Pakai sunblock!

Pakaila sunblock. Kasihan kat kulit tu kena cahaya UV matahari. Tak nak hitam satu, taknak kena cancer kulit satu. Panas baq ang

8. Register for Sunway Pals dapat harga tiket lebih murah



Haritu masa nak beli tiket, bos kami sign up Sunway Pals ni. Dapat harga tiket lebih murah iaitu RM96/person sahaja. Yang layak register mesti umurnya 18 tahun ke atas. Katanya boleh beli untuk tiket Tambun and Gambang Water Park jugak dengan harga lebih murah. Haa berbaloi.

Plus, katanya boleh guna untuk beli rumah. Sebab company Sunway ada property.

9. Kena pakai baju renang ke?

Nak pakai boleh, pakai baju biasa pun boleh. Tapi kalau nak main kat Water Park dia, better pakaila. Untuk keselamatan kita jugak. Kalau setakat datang nak main Extreme Park and taknak basah basah, tak payah pun takpe. Panas kot pakai baju renang. 

Rasanya itu je lah kot benda patut tahu before pergi Sunway. Peraturan lain boleh google je website dia


Pergi Sunway Lagoon sempena anniversary bos kami :*

Didoakan bahagia hingga ke syurga.

***********

Till then,
Wassalam
Sincerely,
Jenn


08 January 2016

First Week of January 2016: Demam Dilwale

Assalamualaikum :)

I watched Dilwale movie on January 1st and begin to have a kind of 'fever' that can not be cured at the moment. I have never watched Hindustan at the cinema, and in this 2016, yes. My first time ever to watch a Hindi movie at the cinema.

With my favourite actor and actress of Bollywood, how can I not watch this?


Can I call this movie a romantic action movie? It is not sooo romantic. It has comedy which is very very lawak I cannot stand. Haha

And ShahRukh Khan and Kajol seperti tidak menua. Both are still looking very handsome and prettier! I heart them.

I always love to see somebody who is still pretty and look young even though umur mereka sebenarnya.... dah berumur! Shahrukh is 51 and Kajol is 42?

What?

Times do fly really fast. I remember watching Kuch Kuch Hota Hai and Kabhi Kushi Kabhi Gham with my family 14 years ago. And why they are still handsome and pretty? *stress*

FYI, I have watched Dilwale for the second time on January 4th. Now, I seem can't figure out whether I like the movie or Shahrukh and Kajol.

I do make a playlist of Dilwale Songs on my YouTube account. Play it like a thousand times.

I wonder when my 'fever' can be cured.

******

Till then,
Wassalam
Sincerely,
Jenn

07 January 2016

Hello From The Outside

Assalamualaikum :')

Alhamdulillah, Chigebu dah balik. Bangun je pagi tadi kedengaran bunyi mengiau macam anak kucing kat luar pintu bilik. 

Ya Allah, thank you! Alhamdulillah.



Gebu jerit hello from the outside macam diorang ni kat depan pintu bilik tadi.

Balik balik je dia aku terus apply ubat kutu berjenama Advocate 0.4 ml for berat not more than 4 kg kat belakang leher dia. Biasalah, dah hilang 4 malam of course dihinggapi kutu kutu dan hama. Telinga dia pun nak kena bersihkan.

Reminder:

Bawa kucing jumpa vet anda untuk dapatkan khidmat nasihat dan rawatan kutu dan cacing. Jangan suka hati beli and bagi je ubat kutu ni. Bahaya. Sebagai contoh, advocate perlu dibagi mengikut berat kucing. Silap haribulan, kucing anda merana sebab tersalah bagi ubat.

Jangan mudah percaya dengan iklan iklan di luar sana.


Haih Gebu Gebu. You make me cry a lot.

Till then,
Wassalam
Sincerely,
Jenn



06 January 2016

Buku Fixi: Revolver by Syahmi Hafizuddin

Assalamualaikum :)

Hai peminat buku fixi! Kalau minat buku buku fixi, don't forget to put this one in your book list. Ceritanya best umpama Hollywood punya cerita.

Chigebu dan Revolver

Berkisahkan tentang 4 remaja yang mempunyai kebolehan istimewa macam superpower. Dari mana mereka dapat keistimewaan ni, korang kenalah baca.

Mereka berempat digelar pasukan Ares, mendapat tugasan daripada seseorang bernama Ekx untuk membunuh sesiapa sahaja yang ingin merampas Revolver daripada mereka. 

By the way,

in that picture is my beloved cat, Chigebu. Went missing on 4th January 2016.


Of course, I am definitely feel so sad. Still got no idea what happen. Pagi tu, pintu cage terbuka, 4 lagi kawannya yang duduk dalam cage yg sama still ada. Chigebu seekor je yg hilang. I cried a lot. 


I have take care of him since this small. How can I not be sad? Aku dah pusing satu taman ni cari dia. Tak pernah lepaskan dia main kat luar except for my room. Even dia terlepas pun, dia takkan keluar dari pagar sebab dia jenis penakut. 




Malam tu aku ingat nak bawak dia tidur. Tapi dah lewat sangat, aku malas nak turun keluar and ambik dia dari cage. Nasib baik petang tu balik kerja, before masuk rumah aku belai belai dia, peluk peluk dia.


Ada dua je, samada Chigebu diambil orang ataupun kena makan dengan sekumpulan anjing liar yang memang ada kat sini.


He is microchipped and ada pet passport. Gebu, if you are still alive, please come back to me :'(

Orang Bangi/Kajang and kawasan sewaktu dengannya, or maybe out of Selangor. Please contact me if you have ever seen this cat.

0179694817

Blue-eyed white cat, kaki belakang ada tempang sikit (kalau perhati betul betul), pakai collar biru yang takde loceng masa dia hilang tu. Umur dia dah 1 tahun 9 bulan. Castrated male cat (sudah dimandulkan).

I really hope that whoever found him will take him for check up kat HoneyVets tempat saya bekerja. Please, Gebu. Come back to me, if you are still alive.

I am still crying :'(

***************************************

Wassalam
Sincerely,
Jenn