Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Lasagna

Assalamualaikum Masa kecik kecik dulu, suka tengok cerita Garfield. Si Ginger Tabby yang gemok lagi comel tu. Mesti semua orang kenal kan? Hihi Aku ingat lagi, Garfield suka gila makan Lasagna. Aku jadi tertanya tanya, apa benda la Lasagna ni? Kenapa Garfield suka makan Lasagna? Sampai habis satu tray Lasagna yang besar tu. Selepas lebih kurang 10 tahun, bila mana restoran restoran western food tempatan semakin berkembang pesat dan bertambah tambah, barulah aku tau Lasagna tu apa. Lasagna pertama yang aku rasa ialah daripada Delifrance. Seriously sangat sedap. Lepas tu aku berazam nak cuba buat sendiri. *tapi entah bila, hakak busy* Ahh.. tak kisah la. The time will slowly come. Mihmih. Sejak dari tu, aku suka capture gambar Lasagna yang aku pernah makan. So, this is Chicken Lasagna by Dhapur. Located at Seksyen 3, Bandar Baru Bangi. Lasagna ni mild. Sederhana je rasa dia. Tak buat perut rasa sebu and mual. Portion pun tak besar. Sesuai untuk perut sederhana ma

Lone Ranger Jenn

Assalamualaikum I am a kind of person who love to be alone when I am not in good mood. Prefer to be alone but not a lonely person, OK. Love to flee from kesibukan dunia yang memanjang. Dunia ini akan hancur jua akhirnya. Jangan taksub sangat. So, yesterday. I really need someone to talk to. But, everybody was so busy with their own business. I have decided to make myself busy too, because yesterday is my moody off day.  I will go crazy if I stay at home. At first, I thought I wanna go to MyEG to book for my computer test for driving license. Before, I am working on the afternoon till midnight. Get really tired and don't wanna jump out from my bed in the morning. I really not in the good mood to study. But, AMSA said that my L license is still valid in JPJ system. So, they asked me to make passport photo and give them IC photocopy. After one week they will contact me whether I still need to repeat test or not. Blurgh. I hope NOT. Settled. I de

Jenn and Her Cat Bag

Assalamualaikum :) Hai! Finally, beg kucing yang ditunggu telah pun sampai ke tangan saya. Apalagi, terus aku tukar beg. Esoknya, terus pakai pergi kerja :D Wahaha! Aku pilih muka grumpy sebab sama dengan muka Gebu. Ada lagi 3 design. Semua comel! Semalam pergi dating, terberjumpa dengan kawan sekerja masa kerja kat Putrajaya dulu. Haha. Tak sangka pulak. See. Beg kucing lagi :3 I know I know. I am already 23, going to be 24 next year. Pergi dating pun pakai beg kucing meh? But, couldnt resist! I like cats so much! :3 Do you like it too? Will open for preorder soon!   Ada 4 design semuanya :3 Whatsapp 0179694817 for clearer picture! For serious buyer only. Visit our instagram at @honeycatsboutique Facebook HONEY Cats Boutique Till then, Wassalam :)

Cat Hotel Showroom In The Making

Assalamualaikum :) Tahukan anda? Bertapa excited nya saya dan kakak saya apabila akhirnya dapat merealisasikan cita cita kami untuk buat cats hotel showroom. Alhamdulillah Hari ini tadi, kami dah hias showroom dengan barang dan perkakasan yang dibeli. Cuma, tinggal nak tambah sikit lagi hiasan biar jadi betul betul menepati citarasa sesiapa yang melihatnya khususnya kepada pemilik kucing :3 Behind the scene: Cats Hotel Showroom Bangi Mereka berempat iaitu Mama Cat (duduk atas kerusi pink comel), Upin (berdiri paling hadapan), Ipin (bersantai atas cupboard putih) dan juga Pure (berdiri atas carpet pink) nampak sangat gembira sekali :D especially Mama Cat. Semua tempat dia rasmikan dulu. Padanlah dengan jasa mereka selama ini yang telah membantu kucing kucing sakit yang lain dengan mendermakan darah mereka. Doa doakanlah kami supaya mendapat tempat yg sesuai untuk betul betul merealisasikan hotel kucing ini.  InsyaAllah :) Till then, Wassal

One Step Closer

Assalamualaikum :) Alhamdulillah. I am one step closer to my dream.  Yesterday, 17 November 2014, tercatatlah sejarah dalam hidup apabila berjaya mendaftar perniagaan sendiri.  Nama diberi sesuai dengan jenis perniagaan. Sekarang, dibantu oleh kakak saya yang telah lebih 5 tahun dalam bidang perniagaan, kami sedang mengusahakan impian bersama kami supaya menjadi kenyataan. My sister want to provide a cat hotel. Seperti boarding tetapi lebih baik dan dia mahu berikan yang terbaik kepada clients nya. Saya pula akan membantu kakak menguruskan cat hotel di samping menyediakan perkhidmatan lain seperti cat cafe dan boutique.  Ia telah menjadi impian saya sejak kecil untuk mempunyai perniagaan sendiri. From now on, saya mesti bekerja lebih keras lagi. Ayat digunakan sangat serius kali ini. Kerana, ya. Ia sangat serius! Mahukah anda membantu saya? Unuk mengumpul modal, saya juga telah menjadi seorang dropshipper untuk chiffon dress. Sejak 22 Apr

Jenn's Throwback: Tak Tersengajakan

Assalamualaikum :) Pernah tak korang alami situasi ni, Situasi 1: Pada suatu hari, seorang rakan anda menegur pensil case seorang classmate anda yang lain. "Waaa, comel dan besarnya pencil case kau!," kata Merang kepada Chigebu. Lalu, kau pun turut memuji pencil case Chigebu dengan excited nya. Tak lama selepas itu, kau ke supermarket mahu membeli barang keperluan dan juga berjimba. Jalan punya jalan, terjumpa seketul pencil case yang comel dan besar. Boleh muat A4 paper. Lalu, kau pun masukkan dalam shopping cart dan ingin membelinya. Pada keesokan harinya, kau pun mula menggunakan pencil case yg besar tu ke kelas. Kau masukkan segala nenek datuk stationery dalam pencil case. Merang pun tegur kau. "Eee besarnya pensil case kau haha! Nak lawan Chigebu punya ka?", kata Merang dengan penuh excited. Lalu, engkau pun terpana dan speechless seketika. Cuba mengimbas kembali apakah niat dan asbab engkau yang sebenar nak beli pencil case ni. Walhal,

Jenn's Throwback: Convocation & Celebration

Assalamualaikum :) Semalam, 20 Oktober, genaplah setahun dah peristiwa konvokesyen berlaku. Rasa macam cepat je masa berlalu. Apa je yang telah aku capai dalam setahun ni? Setahun yang lalu, aku mulakan kehidupan kerja aku dengan bekerja sebagai seorang penjaga booth bakeri kat dalam cafe salah satu kementerian di Putrajaya. Tempat orang bayar PTPTN tu. Mihihi. Aku kerja kat situ dari bulan 9 sampai 12. Terberjumpalah dengan seorang kenalan time U dulu. Dia pun kerja kat situ, tapi kerja office la. Aku ingat lagi, bila kerjanya jaga booth roti. Semestinya aku kena datang awal kat tempat tu memandangkan pegawai pegawai kerajaan masuk kerja pukul 8. Kat tempat tu pulak ada nursery. Maka, setiap pagi aku hanya menonton je scenery kekelamkabutan cafe di pagi hari. Aku pun turut kelam kabut. Haha. Masa kerja ni aku belajar macam mana nak melayan customer, mengenal customer, ingat apa yang customer suka. Senang je kerja ni. Selepas 3 bulan, aku nak upgrade sikit. Jadi, aku pun c

Jenn's Dream: Travelling

Assalamualaikum :) Benda yang paling teringin nak buat, travelling. Teringin nak melawat tanah suci dengan orang tersayang. Teringin nak tengok tempat orang, cantik tak macam kita tengok dalam gambar. Teringin nak belajar budaya orang, buang yang keruh ambil yang jernih. Teringin nak merasa 4 musim, salji luruh bunga and panas. Teringin travelling dengan kereta api, macam cerita Harry Potter. Teringin nak menikmati keindahan alam yang Allah ciptakan untuk manusia ni. Nak kumpul duit. InsyaAllah, Allah permudahkan jalan. Wassalam.

Jenn's Life Story: I am a Blood Type B

Assalamualaikum. Haritu, si Jenn rasa sangat berkobar untuk mengetahui apakah blood group dia. Waktu di universiti dulu, memang ada aktiviti lab dimana masing masing extract setitis darah sendiri and buat blood typing. Tapi, memandangkan tak faham dengan sebetulnya macam mana antigen antigen itu bertindak balas dan boleh tahu kita darah apa, aku jadi confuse dan kurang percaya dengan result yg diperolehi. Almaklumlah, kadar memori si Jenn tak sekuat orang lain. Boleh tangkap sesuatu pelajaran dan sematkannya di dalam hati dengan mudah. Pendek kata, Jenn ni lembab sikit bab bab pelajaran ni. Maka, si Jenn ke klinik berdekatan rumahnya. Doctor tu peramah lagi baik hati. Jadi, suka pergi klinik tu. The result is: Sama macam result yang aku dapat masa lab kat universiti dulu. Klinik tu siap bagi kad lagi. Jadi, apakah pentingnya mengetahui blood group sendiri? Bila ada sesuatu yang buruk berlaku pada kita di tengah jalan, ia akan memudahkan pihak hospital di mana mereka

Jenn's New Book: Bisik by Syaihan Syafiq

Assalamualaikum :) Dua hari lepas adalah hari yg produktif bagi aku. Pagi pagi dah keluar pergi klinik nak buat medical check up and blood group confirmation. Then, aku rasa macam nak jalan jalan cuci mata. Masuk kerja lepas solat Jumaat, kerja sampai malam. Kerjanya hectic. Productive sangat haritu. Maka, ke Bangi Gateway lah aku jenjalan cuci mata. Kat situ ada MPH. Tujuan nak carik buku Diagnosis kot kot ada walaupun tau yang buku tu terlajak laris. Tapi takde. Stok belum sampai. Nak mudah beli online je nanti. :3 Usha punya usha aku terjumpa satu buku menarik ni. Aku nak tahu apa motif dia letak gambar kucing. Maka, aku beli buku ni. Ia kelihatan misteri sekali bagiku. Ehem. Siapa pernah baca buku ni?  Semoga diberi keberkatan waktu untuk membacanya. Wassalam. Jenn.

Jenn's Favourite Thingy: Hello Kitty Cookies by 3 Sekawan

Assalamualaikum :) Dulu, aku cari orang yang pandai buat biskut bentuk kucing. Tak kisahla bagaimana rupanya. Asalkan kucing. Sekarang, dah jumpa :D Hello Kitty Cookies by 3 sekawan. I think sekawan. Tak pun adik beradik or cousins. Browse instagram @hellokitty_cookies untuk tempahan. Haaa cookies sebesar ini. Sangat sedap dimakan dengan hot drinks di petang hari yang damai. Merang turut excited tengok cookies comel ni. Oleh sebab dia bentuk kucing, aku jadikan dia kudapan untuk client client yang sedang menunggu giliran di klinik haiwan tempat aku kerja. Almaklumlah, nak cek seekor kucing pun Doktor dah ambil masa setengah jam. Segala penerangan yang perlu diberikan kepada client dijelaskan satu persatu agar mereka faham. InsyaAllah. Nanti nak order lagi dengan @hellokitty_cookies. Kali ni nak order chocolate flavour sekali. Khas untuk pengunjung Honey Vets. Wassalam, Jenn.

Jenn's Story: Acne Breakout and Infused Water

Assalamualaikum :) Some people are lucky. They dont have to worry about acne breakouts. They eat whatever they want but still they dont have to face this trouble. Mereka tak perlu bersusah payah nak jaga betul betul kecantikan kulit sebab dah memang sedia cantik kurniaan Illahi. You guys are so lucky :3 Some people like me are less fortunate. Not unlucky, but less fortunate. Sesungguhnya, ciptaan Allah itu cantik belaka. Yang buruk datang dari diri kita sendiri. Banyak penyebabnya. Antaranya cara pemakanan, kurang aktif, tak jaga kebersihan, malas and etc. Terus terang aku ni jenis yang nak cantik tapi malas. Haha. Sebab tu masalah tak selesai. *gelak tutup mulut with smiling eyes* Selain itu, aku pulak jenis tak mudah percaya nak try produk yang boleh menjadikan kulit gebu lagi cantik dalam masa sesingkat cuma. Nonsense! Jadi, kalau boleh nak mengamalkan treatment yang se'natural' mungkin dan tak bersusah payah bagai nak rak. Mesti semua dah tahu apa itu infused w

Jenn's Favourite Time: Off Day

Assalamualaikum :) Every Monday is my off day. I rarely have time for myself during working day. I considered the days as hectic days. Every working days are my hectic days. But still. I love my current job. I got to know many new things about cats, common disease, virus breakouts within cats. You know, i love cats very much. And now, I've learnt a lot about cats especially about how to take care of their wellness. Do's and donts. Today, is definitely my rest day! I got time for myself, doing silly things, lying on my beds until lunch hour, have a looooong nice shower. To me, mandi is not just mandi. Having shower or taking bath definitely reenergize our body. That's why I can spent more than half an hour in the bathroom, to reenergize myself. Plus, the goood smell of shower cream wuu. I choose fruit based shower foam because I love the scent. I feel relieve. Forget all my problems for a while. I only had my breakfast, lunch and dinner at 3 pm. Haha. Btw, siapa

Jenn's Night Thoughts: Sekeping Hati

Assalamualaikum Hati. Hati yang berbolak balik. Seringkali berubah ubah. Tak tetap. Sekejap dia tenang. Kejap lagi dia meroyan. Hati... Selalu risau. Feeling insecure. Selalu rasa tak selamat. Selalu terfikir. Kenapa baru baru ni Allah selalu hadirkan perasaan ni? Allah sayangkan setiap hambaNya. Rindukan rintihan setiap hambaNya. Lalu, apakah itu tidak menyentuh hati kita? Sedangkan kita dicipta olehNya. Untuk sentiasa berzikir padaNya. Wahai hati.. Percayalah. Walau apa pun yang terjadi. Berjalanlah tanpa henti. Allah tidak memberikan apa yang kamu mahu, tetapi Allah sentiasa berikan apa yang kita perlu. InsyaAllah. Husnuzon. Percaya. Jujur. Positive. Barulah sel badan ikut sama baik. Wassalam. Selamat malam. :)

30 Days of Challenge (Day 11): Kenangan Zaman Kanak kanak

Assalamualaikum :) I was born in 1991. We, the 91's baby were live in a great great great childhood memories. Zaman belum ada touchscreen. Cuba list kan apa je yang kita tak main waktu kecik kecik dulu? Masuk parit tangkap ikan ikan kecik guna penapis teh mama. Masuk kolam tangkap berudu and bela sampai ekor dia hilang and tumbuh kaki. Masak siput babi kat unggun api waktu mama bakar sampah. Main dengan cacing tanah. And zaman tu, roller blade sangat famous and semua orang nak mintak parents belikan. Main sampai lutut luka luka. Yang tak boleh lupa, lepas maghrib pergi mengaji. Balik dari mengaji, selalu sangat kena kejar anjing. Masa tu, akulah adik paling kecik. Kakak, abang, kakmira dah kat depan. Laju je cabut lari. Haih waktu tu kaki pendek lagi. Tapi, anjing tu tak gigit pun. Dia kejar je. Waktu kecik kecik, masa dirasakan begitu panjang and lebih dari cukup. Waktu rehat je mesti main lompat tali. Gigih sama sama buat lompat tali tu guna getah sayur. Wahahaha ini

30 Days of Challenge (Day 8): 5 Lagu Cinta Kegemaran Jenn

Assalamualaikum :) Wow I like this topic. Because I love music. ♥ So, the first would be... More Than Words by Extreme Selain daripada lagunya yang best, liriknya juga sangat bermakna. Kisahnya, lagu ini ditujukan daripada kekasih kepada kekasih. Pengajaran pertama yang aku dapat dari lagu ini ialah 'actions speak louder than words'. Pendek cerita, cinta itu bukanlah hanya boleh ditunjukkan melalui kata kata, tetapi perbuatan. Jika benar cinta, buktikanlah. Gittew. Pengajaran kedua, dont expect others would know and understand how we feel if we dont tell them how we feel. Bukan semua orang ada 6th sense yang boleh detect apakah yang mahu diberitahu melalui perbuatan dan body language yang ditunjukkan. Pengajaran ketiga, ada ketika sesuatu itu perlu ditunjukkan dengan perbuatan bukan kata kata. Dan ada ketika, sesuatu itu perlu diungkapkan dengan kata kata bukan perbuatan. Let Her Go by Passenger Suka lagu ni. Maknanya sangat deeeeeep. Bagi aku, walaupun dia g

30 Days of Challenge (Day 7): Sejauh Mana Pelajaran Itu Penting Bagi Jenn

Assalamualaikum :) So, I skip a few title for this challenge because i didnt think it is challenging enough hihi Jadi, sejauh mana pelajaran itu penting bagi saya. Sangat penting! Dari darjah satu, darjah satu kita masuk sekolah. Meet new friends and goood teachers. Kita bermain bersama. Main batu seremban, main zero point (lompat tali) juga ting ting. To me, my childhood is very fun! Okay, pelajaran itu sangat penting bagi semua orang. Tapi bukan semua orang boleh mempraktikkan ilmu yang diterima dalam kehidupan seharian. Kecemerlangan bukan diukur berdasarkan berapa A yang kita dapat dalam UPSR, PMR dan SPM. Termasuk dalam dean's list juga bukanlah tujuan sebenar mengapa kita perlu menimba ilmu. Setiap agama menuntut umatnya supaya bertebaranlah di atas muka bumi ini untuk mencari ilmu. Dalam mencari ilmu juga kita perlulah menjadi seorang yang ikhlas lagi jujur. Jika tiada kejujuran dan ketelusan, maka tiada bergunalah jika dapat result flying colours sekalipun.

30 Days of Challenge (Day 4): Buku Kegemaran Jenn

Assalamualaikum :) Aku paling suka baca novel novel Ramlee Awang Murshid. Bagi peminat novel, mesti takde yang tak kenal penulis novel thriller ni. Pantang kalau novel baru dia keluar, aku mesti carik sampai dapat. Bukan senang nak dapat sebab selalu sold out. Kenapa aku suka novel thriller Ramlee Awang Murshid? Sebab jalan cerita nya lain daripada yang lain, suspen, ditambah dengan unsur ketuhanan yang boleh dikatakan seperti dakwah. Kalau buat movie, memang meletup :3 Selain daripada tu, aku suka buku yang ada kaitan dengan kucing. Tak kesahla cerita pasal apa. Ini contoh buku yang aku ada. Ini kisah misteri yang dikaitkan dengan mitos kucing. And ular. Cuba list kan apa persamaan persamaan antara kucing dengan ular :3 hissssss... Dewey. Yang ni pulak kisah kucing library. Begitu menyentuh hati. Inspirational story. Very inspired! Dan aku berhasrat untuk memiliki buku buku ni nanti. Macam best je :3 selalu nampak tergantung gantung di wall facebook. That&

30 Days of Challenge (Day 3): Sesuatu yang Menguatkan Jenn

Assalamualaikum :) Apabila merasa lemah, sudah pastinya kita akan terkelepet layu. Apabila semangat telah hilang, sudah pastinya kita akan merasa lembik dan lesu. Apabila merasa demotivated, sudah pasti kita akan meroyan. Sesuatu yang menguatkan saya... Allah swt itu Maha Mendengar. Luahkan apa sahaja. Biarkan sahaja air mata menitis nitis di telekung dan sejadah. Cakap sahaja apa yang terbuku di hati. Mintalah apa sahaja dari Allah. Nescaya, akan diberi sama ada cepat atau lambat. Sesungguhnya yang buruk itu datang dari diri sendiri, yang baik itu datang dari Allah. Janganlah pula menyalahkan takdir. Takdir takde kena mengena. Allah tidak akan mengubah sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah dirinya sendiri. Dan janganlah pula 'kaum' itu dianggap persekitaran kita melainkan diri kita sendiri. Seperti kata kata Prof Dr Muhaya, orang yang hidup dari dalam ke luar adalah orang yang berjaya. Orang yang hidup dari luar ke dalam adalah orang yang keruh. Pendek kata, jang

30 Days of Challenge ( Day 1): 5 Fakta Tentang Diri

Assalamualaikum :) Jangan lengahkan masa. Kita terus ke tajuk utama ^_^ 5 Fakta Tentang Diri Jenn Fakta 1 Mera nam he Nurul Syafiqa binti Mohammad Hatta. Dan kenapa pula Jenn? Sahaja aku memilih nama itu adalah kerana terlalu ramai nama sama macam aku. Apa salahnya aku memilih sesuatu yang lain sikit. And why Jenn? Cuba buka google translate. Taip 'Nurul'. Maka, translation dari Malay to English akan keluar Jenn. Hihi. Tetap nama sendiri jugak. Meskipun family dan friends panggil Piqa je. Fakta 2 Aku dilahirkan ke dunia oleh Puan Mama atas keizinan Allah swt pada 1 Rejab 1411H bersamaan 17 Januari 1991 di Hospital Umum, Kuching. Ya, IC aku bernombor 13. Dalam family, IC Puan Mama je bernombor 08. Kuching ialah tanah tumpah darah ku tapi aku tak menetap di Kuching.  Fakta 3 Aku suka kucing. Dari onyang hinggalah ke cucu cicit nya. Semua suka kucing. Belek gambar lama yang hitam putih ceklat tu, mesti ada gambar kucing. Malah, gambar raya tah

Jenn's Baking Moment: Brownies

Assalamualaikum :) One day, I feel like to bake. So, I bought an instant flour for Brownies. Only add some water, vege oil and 2 eggs. By using an electric hand mixer which I bought last year, I mix the dough, feeling like a professional bakers. Haha. I love the taste of Brownies. Very soft inside and crunchy outside. And very sweet too. I like it but only can eat like 2 pieces and stop. Because it is too sweet and it can kill you. I didnt have an oven or microwave. We only have a magic pan. Hew. But still, I wanna bake a cake. After the dough done, I bake it. It takes a looong time to be done. Almost 1 hour and 30 minutes. The house were full with Brownies aroma. The back side of the instant floor box said it takes only 45 minutes to be done. Its okay. Because I use a magic pan, not an oven. The Brownies are done. My nephews cant wait to eat it. After the cake is cooled, I cut them into pieces. It was very hard to cut it T.T Because the outside was over cook

Feel So Bad

I cant handle kids. I tend to increase my voice towards them. I tend to use hands to make them quiet. And I feel so bad. So bad. "Tangan yang merosakkan dunia" Allah... :'(

Jenn'Snurul Telah Bertukar Kepada Cats Boutique

Assalamualaikum :) Ingin saya memaklumkan kepada semua bahawa nama online shop kami telah ditukar. Sekarang, namanya telah bertukar kepada Cats Boutique. Boleh lihat di ruangan sebelah kanan untuk terus klik pada link Facebook kami :3 Tujuan menukar nama adalah untuk menjadikan online shop kami lebih dekat dengan hati cats lover dan para pencinta kucing.  Cats Boutique menyediakan merchandise yang diilhamkan daripada kucing seperti accessories (brooch, hijabpin, dll).  Untuk update terkini, insyaAllah akan terus diupdate di instagram @cats.boutique untuk melihat item terkini.  Selain itu, adalah menjadi impian saya sejak kecil lagi untuk mengusahakan sebuah cafe comel. Tercetuslah idea bernas yang diilhamkan daripada kakak saya untuk mewujudkan Cat Cafe & Boutique suatu hari nanti.  Sementelah, kakak saya seorang doktor veterinar yang telah mengusahakan sebuah klinik haiwan sejak 5 tahun yang lalu. Maka, lebih mudahlah untuk kami mencari pelanggan.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1435H

Assalamualaikum :) Sekejap sahaja Ramadhan dah pun pergi meninggalkan kita. InsyaAllah. Doakan kita bertemu Ramadhan tahun hadapan ya. Tahun ini kami sefamili memilih tema warna hitam. Pada mulanya, aku memanggil ini tema terrorist. Hihi tapi kakak kata janganlah menggelar diri sebegitu. Jadi tukar pada tema support Gaza. Hmmmmm.. kalau tau dari awal dah pilih tudung warna merah or hijau. Gambar sefamili tak sempat nak ambik lagi. Nak cakap dress ini from poplook.com. Suka dress dress comel dari Poplook. Suka tengok orang pakai Poplook. Suka Poplook. Suka Poppy, kucing Poplook! :3 Cotton bawal from Kedai Kecil Bukit Sentosa, owner dia peramah. Moga dimurahkan rezeki ya, Makcik Comel. ^_^ Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin Wassalam.

Neutered, spayed & castrated cats

Assalamualaikum :) Hello, semua!  Beberapa hari lalu, aku telah dapat memahami sesuatu perkara. "Apakah bezanya neutered, spayed dan castrated cats?", tanyaku kepada seorang Vet. Yang aku tahu, semua itu bermaksud kucing yang telah dimandulkan, dikasi atau dikembiri. Well, Ada bezanya. Simple sahaja. Neutered cats: Ia bermaksud kucing yang telah dimandulkan. Ia general. Female or male cats can use this term. Spayed cats: Ia bermaksud kucing betina yang telah dimandulkan. Spayed female cats. Castrated cats: Ia bermaksud kucing jantan yang telah dimandulkan. Castrated male cats. ************* Apakah kebaikan pemandulan kucing? Ramai yang berpendapat, pemandulan kucing adalah sesuatu yang tidak berperikemanusiaan. Sebenarnya tidak. Ia banyak kebaikan. Aku hanya tahu sipi sipi (sikit sikit) sahaja. Namun, yang penting, pemandulan adalah salah satu cara untuk kita mengelakkan penyakit serius berjangkit pada kucing kesayangan intan payung batu permata

Have You Ever Try Bio-essence Miracle Bio Water?

Assalamualaikum :) Salam sejahtera ke atas mu.  Well, have you ever try this? Sebelum bulan puasa haritu, aku dan kakak aku menceburkan diri ke dalam kolam renang. Pendek kata meluangkan masa untuk bersenam dengan melakukan aktiviti renang. Oleh sebab kami jenis tak suka aktiviti berpeluh, makanya kami memilih aktiviti renang sebagai senaman harian. Almaklum, puteri lilin. Cair kena panas.  Kalau pun berenang kat kolam renang yang tiada berbumbung, tapi duduk dalam air memang tak panas. Tapi sunburn la. Hmmm... Boleh dikatakan, setiap hari pun merajinkan diri pergi berenang. Tak jauh pun. Dari Bandar Baru Bangi ke Putrajaya hanya mengambil masa 20 minit sahaja untuk ke kolam renang Presint 16. Kisahnya,  Of course kalau agak lama terdedah dengan cahaya matahari cantik yg bersinar gah, pastinya akan sunburn. Bukan sahaja hitam malah kemerahan pula. Lagi lagi kulit sensitif macam aku. Baru kena panas sikit dah merah macam udang bakar. Waktu study dulu

Ramadhan 1435H

Assalamualaikum :) Dah lamanya tak jenguk blog ni. Lately, so busy working. Busy with my small business sampai tak sempat nak post barang customer. Nasib baik lah customer tu kawan sendiri wahaha :D kesian Azie, insyaAllah aku post next week before aku balik Kuching. Oh and sekarang saya sengaja menceburkan diri dalam bidang perniagaan secara kecil kecilan. Jual hijabpin bentuk kucing. Comel! Sangat excited bila jumpa hijabpin ni lebih kurang 3 bulan yang lepas. Alhamdulillah, batch pertama sebanyak 60 pcs habis dijual. Sekarang batch kedua ada banyak lagi and ditambah dengan design lain. Ini adalah salah satu design hijabpin bentuk kucing yang saya ada. Ada banyak lagi design. Kalau berminat boleh ke instashop saya untuk pilih design yang lain. Only RM6 per pieces. Beli 2 untuk hanya RM10 sahaja plus FREE GIFT! Excluding postage ya. Sebab dia comel dan bentuk kucing la saya jual. Hehe. Cat lovers, bolehlah menggantungkan kekucing disisi kepala raya nanti. Comel

Hijab Pin with Cats Design

Assalamualaikum & happy Thursday, beautiful people ♥ This is our lovely #HijabPin collection with #cats design. A lot of you love to have 1 set of this ^_^ how cute is that? RM6/pcs 1 set (5 pcs) = RM 25 (if u can pick up at Seksyen 3, Bandar Baru Bangi) 1 set (5 pcs) = RM 30 include postage Oh and the flower brooch is free gift for our early buyers. Now open for #PREORDER until 31st May 2014! For order, WhatsApp HIJABPIN CATS to 0179694817 ya! ^_^ Visit us at www.facebook.com/jennSnurul and instagram @jennsnurul Wassalam.